VLOT woonboot van het jaar

De jury van VLOT heeft  de ark van Jeroen en Sam uitgeroepen tot woonboot van het jaar bij de prijsvraag ‘Wie heeft de mooiste?’

projectbeschrijving     telegraaf artikel    volledig juryrapport    woonkrant

ui: Juryrapport Mooiste woonboot 2014

Architectuurprijzen zijn er voldoende, maar geen van de bestaande prijzen biedt woonboten een podium. Een gemiste kans want woonboten bieden heel specifieke mogelijkheden en vragen om een eigen waardering. Bij wonen op het water heb je – anders dan walbewoners – op een heel andere manier te maken met wisselende seizoenen, wind, water en beweging en is het vaak woekeren met ruimte en beschikbaar budget. Ook zaken als de technische installaties en energievoorziening moet je op het water heel anders regelen dan aan wal.

Maandag 26 januari jongstleden hebben Ronday en mede-juryleden Mark van Ommen (waterprojectontwikkelaar), Ingeborg van Lieshout (copywriter, architectuur & design), Peter de Winter (hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld) en Renate Meijer (hoofdredacteur VLOT) zich gebogen over de vraag welke ark of welk schip woonboot van het jaar 2014 moest worden. De jury kon kiezen uit achttien inzendingen; een fraai aantal voor de eerste keer dat deze verkiezing gehouden wordt. […] De jury hanteerde de navolgende criteria: indeling, functionaliteit, innovatie, uitstraling, originaliteit, inpassing in de omgeving, connectie met het water, architectonische kwaliteit, duurzaamheid, materiaalgebruik en detaillering.

Oordeel jury

Dat Sandra [..] en Jeroen [….] hun woonark überhaupt gerealiseerd hebben, is op zich al een prestatie van formaat. Want ga er maar aanstaan: arkenbouwers en aannemers durfden het risico van ‘de klus’ niet aan tegen de gebruikelijke voorwaarden en als je je drijvende droom dan toch wilt realiseren, heb je geen andere keuze dan als bouwheer, aannemer en vakman aan de slag te gaan. De jury was onder de indruk toen de gefotografeerde verslagen van transport en plaatsing van de prefab betonnen casco-onderdelen op tafel kwamen. Hier waren een paar doorzetters aan de gang gegaan die de moed niet lieten zakken toen vakmanschap dat je normaal gesproken inkoopt het liet afweten. Het oranjerie-idee is in de ogen van de jury prachtig uitgewerkt en het uitzicht rondom is magnifiek. Tripple glazing (driedubbel glas) zorgt ervoor dat ook ’s zomers de temperatuur achter het glas binnen de perken blijft en dat er in de wintermaanden niet voor de mussen gestookt hoeft te worden. De stalen kozijnen waarin de ramen gevat zijn, ogen strak en industrieel en vormen een mooi contrast met de houten vloer in het woongedeelte. De jury is bijzonder te spreken over het consequente materiaalgebruik en kleurkeuze. Een goed voorbeeld hiervan is de betonvloer die doorloopt in vensterbank van de keuken of het horizontale spiekraam naast de badkuip dat een breed uitzicht over het landschap geeft. De bewoners hebben met een scherp oog voor detail natuur en techniek weten te combineren. Door toepassing van een geavanceerde technische installatie, een goed geventileerde kruipruimte en (nog te plaatsen) zonnepanelen heeft de ark een energiebehoefte die keurig aansluit bij de eisen van deze tijd. In Wilnis ligt kortom een woonark die niet alleen goed scoort in architectonische zin, maar ook hoge ogen gooit op het vlak van indeling, functionaliteit, uitstraling, originaliteit, inpassing in de omgeving en connectie met het water. De jury kon dan ook unaniem de ark van Sandra en Jeroen uitroepen tot mooiste woonboot 2014.