woonark tussen de weilanden

Jeroen en Sam zijn in 2012 gestart met het bouwen van een nieuwe woonark. De oude ark op die plek voldeed niet aan de verwachtingen. Hij was technisch gebrekkig. De ruimtes waren te laag en te klein. En het landschap kwam niet binnen. Je merkte er nauwelijks hoe mooi je er woonde. Ze gaven John Kusters opdracht om een nieuwe ark te ontwerpen.

In een typisch Hollands polderlandschap ligt even ten zuiden van Wilnis een kleine enclave van woonarken. De arken liggen gegroepeerd in vier sloten rond een boerderij en zijn via een weg in het hart van het voormalig grasland bereikbaar. Jeroen en Sam hebben een ligplaats op de uiterste punt, waardoor ze een vrij uitzicht hebben op het weidse landschap.

Het glazen volume heeft een panoramisch uitzicht op het landschap. In de hoge woonruimte beleef je de wijde omgeving optimaal. Je zit er als het ware midden in. Van buitenaf gezien wordt het landschap in de glasvlakken gespiegeld. Hierdoor lijkt de ark vaak weg te vallen tegen de landschappelijke achtergrond.

project data

opdrachtgever: Jeroen en Sam  #  locatie: Wilnis  #  ontwerp: 2010  #  realisatie 2013-2014  #  constructie: Vervest constructief ontwerp en advies  #  bouwfysica: Landstra bureau voor bouwfysica  #  bakkenbouwer: de Blauwe Wimpel  #  puiconstructie: Stabalux  #  gevelbouwer: de Wilde Metaal  #  dakliggers: Korlam  #  zinkwerken: W. Van Sonsbeek  #  W-installaties: SKVT Stephan Krimpenfort  #  fotografie: © Arjan van de Vegt fotostudio de verBeelding

woonboot van het jaar 2014

uitgeroepen tot winnaar op 13 februari 2015 door VLOT magazine
download hier de inzending
download hier het hele juryrapport
kijk hier naar het tijdschrift VLOT

See the Archello website for an english summary.