twee-op-een-bak woonark
Bewoners aan het woord
Wij zijn de trotse bewoners van deze fijne drijvende, twee-onder-een-kap-ark. De boot is onze droom geworden, mede dankzij de architectuur en het proces van ontwerpen met John Kusters. We hebben bij de architectenselectie voor John Kusters gekozen vanwege zijn integriteit; hij stelt de wensen en verlangens van zijn opdrachtgevers voorop en combineert dat met zijn kennis van techniek, materiaal en detaillering
Binnen de muren wilden we het huis zelf ontwerpen. Ieders visie en vakmanschap is, naar onze mening, heel mooi samengekomen in dit project. De wensen van beide huishoudens wat betreft hun toekomstige manier van wonen waren verschillend. Het is gelukt om met één set ingrediënten, twee verschillende ruimtelijke karakters te ontwerpen. Gecombineerd met twee verschillende interieurbenadering en -materialiseringen hebben de woningen het karakter gekregen zoals beiden huishoudens dat wensten.
De woningen oriënteren zich door middel van split levels op het vrije zicht over het water richting het monumentale disteldorp. Bij beide huizen is hier een glazen pui zodanig ontworpen, op het niveau van het water, zodat dat we optimaal genieten van het water.
Irma’s huis heeft minder oppervlakte en dat was ook een van de redenen voor een ruimtelijk rationelere en overzichtelijkere opzet met mooie zichtlijnen richting water en de steigerkant. Waarbij ook ruimte is voor mooie detaillering zoals de latten die de trap van de rest van de ruimte scheidt en over de drie verdiepingen heen loopt. De beneden verdieping biedt alles dat nodig is, inclusief bergruimte. Dit kenmerkt de woning; de ruimtes zijn efficiënt maar dat doet niet af aan de ruimtelijkheid, woongenot en uitstraling van het huis.
Het huis van Stefanie en Pieter heeft een complexere organisatie en is ontstaan vanuit een aaneenschakeling van gedefinieerde ‘ideale plekken’ en ongedefinieerde ‘tussenplekken’. Daar is o.a. het idee om het trappenhuis midden in te woning te plaatsen uit ontstaan. Het huis geeft zich juist gelaagder bloot.
Het wonen op het water geeft elk individu ruimte en vrijheid, terwijl het drijvend wonen, zeker op een 2-onder-1-kap-ark, ons ook verbindt. Dit huis is daarom niet los te zien van SchoonSchip. De hoge duurzaamheids-ambities van dit project zijn fantastisch en we zijn daar trots op, maar het waardevolst is misschien nog wel de sociale duurzaamheid. Er is door een groep van 100 mensen door dik en dun, júíst door dik en dun, een hechte gemeenschap gebouwd en dat is waar ons inziens het wonen op dit prachtige stuk water echt over gaat.
Pieter Kool, Stefanie Hakkesteegt en Irma Baars
project data
opdrachtgever: Irma, Pieter en Stephanie # locatie: Amsterdam Noord # ontwerp: 2016 # realisatie 2019 # constructie: Vervest constructief ontwerp en advies # bouwfysisch advies: CDC nijmegen # installatieadvies: TreeDelft # bakkenbouwer: Rijker betonwerken # houtskelet: bouwbedrijf Rijk van Nijmegen # trap Doornekamp Woodspecials # staalconstructie: Lecon # staalwerk dakopbouw: RAMstaal # installaties: L&B duurzame installatietechniek # dakbedekking en groen: Rieken Groendaken # te water lating: Nederhoff # interieurontwerp: Carbon Studio # fotografie Arjan van de Vegt fotostudio de Verbeelding
Samenwerkingsproject van:
Schoon Schip # Space and Matter # Metabolic
woonboot van het jaar 2019
uitgeroepen tot winnaar op 18 september 2020 door VLOT magazine
download hier de projectpresentatie
download hier het hele juryrapport
kijk hier naar het tijdschrift VLOT